22 lis 2019

Makaron z czosnkiem i oliw膮 z oliwek

Makaron z czosnkiem, natk膮 pietruszki i oliw膮 z oliwek zawsze smakuje dobrze 馃槉 Wariacji na temat tego dania mo偶e by膰 niesko艅czona ilo艣膰, ja zdecydowa艂am si臋 na dodanie do niego produkt贸w, kt贸re akurat mia艂am w lod贸wce. U偶y艂am makaronu z poprzedniego dnia wi臋c przygotowanie ca艂ego obiadu zaj臋艂o mi dos艂ownie kilka minut. W przepisie nie zostan膮 podane dok艂adne ilo艣ci poszczeg贸lnych produkt贸w bo niezale偶nie od ich gramatury to danie po prostu musi si臋 uda膰 馃槈
 
 
Potrzebujesz:
✓ulubiony makaron (u mnie: spaghetti)
✓oliwa z oliwek
✓cebula
✓czosnek
✓pomidorki koktajlowe
✓pomidory suszone (u偶y艂am takich bez oleju)
✓li艣cie szpinaku
✓艣wie偶o mielony pieprz, s贸l

Przygotowanie:
  1. Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Do g艂臋bokiej patelni wlej oliw臋 z oliwek, dodaj drobno posiekan膮 cebul臋 i zacznij podsma偶a膰.
  3. Dodaj posiekany drobno czosnek, a nast臋pnie pomidorki koktajlowe i drobno pokrojone suszone pomidory. Podsma偶aj a偶 pomidorki delikatnie zaczn膮 si臋 rozpada膰.
  4. Do podsma偶onych warzyw na patelni dodaj ugotowany wcze艣niej makaron, a nast臋pnie posiekane li艣cie szpinaku. Wy艂膮cz palnik i pozostaw ca艂o艣膰 jeszcze przez kilka minut pod przykryciem. 
  5. Dopraw 艣wie偶o mielonym pieprzem i sol膮.

 

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz