2 gru 2019

Sałatka ryżowa z majonezem, kukurydzą i ananasem

Przepis, który z powodzeniem może zastąpić recepturę na popularną sałatkę z ryżem, majonezem i wędzonym kurczakiem. Tęskniłam za tą sałatką w wersji niewegańskiej, teraz w końcu udało mi się stworzyć idealną alternatywę. Jak zwykle w moich przepisach (może z wyjątkiem ciast 😅)-  proporcje składników są raczej luźną podpowiedzią niż precyzyjnym przepisem, można eksperymentować z odpowiednią ilość produktów zgodnie z własnymi upodobaniami 😊




Potrzebujesz:
✓1 torebka ryżu białego
✓1/2 kostki tofu wędzonego + do smaku: ząbek czosnku, sos sojowy, papryka słodka, płatki drożdżowe nieaktywne, sól, pieprz + odrobina oleju do smażenia
✓1/2 puszki kukurydzy
✓1/2 puszki ananasa
✓wegański majonez (użyłam Majonezu Wegańskiego Develey, ale można zrobić samodzielnie np. z aquafaby lub mleka sojowego)

Przygotowanie:
  1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
  2. Tofu pokrusz, dodaj do niego przyprawy i olej. Całość podsmaż krótko na patelni, a następnie odstaw do całkowitego ostygnięcia.
  3. Ananasa odcedź (od syropu z puszki) i pokrój go w małe kawałki. Kukurydzę również odcedź z zalewy.
  4. Do jednej miski dodaj zimy ryż i tofu, pokrojonego ananasa i kukurydzę oraz majonez (tyle ile lubisz) i wszystko wymieszaj. Możesz również ułożyć składniki warstwowo dla bardziej eleganckiego efektu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz