Sezon na cukinię w pełni! Proponuję zrobić z niej lżejszą wersję klasycznych placków ziemniaczanych. Takie placki z cukinii z powodzeniem można podać zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej. Część placków zjadłam ze świeżym szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i keczupem, a część posypane cukrem 😀
✓cukinia (ok.400 g) starta na tarce o grubych oczkach+1/3 łyżeczki drobnej soli
✓marchew (ok. 80 g) starta na tarce o grubych oczkach
✓cebula (ok. 40 g) drobno posiekana
✓2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
✓40 g mąki pszennej
✓50 g płatków owsianych
✓30 ml oleju roślinnego
✓200 ml wody
Przygotowanie:
- Startą cukinię umieść na sitku, posyp solą i dokładnie wymieszaj łyżką. Odstaw do puszczenia soków.
- Do miski wsyp siemię lniane, mąkę pszenną, olej oraz wodę i wymieszaj mikserem. Dodaj płatki owsiane i zamieszaj łyżką.
- Do masy w misce dodaj startą marchew i posiekaną cebulę. Cukinię odciskaj w rękach z nadmiaru soku i również dodaj ją do miski. Wszystko wymieszaj.
- Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu. Na patelnię nakładaj po 1 łyżce powstałej masy i formułuj małe placuszki. Im placuszki będą mniejsze, tym łatwiej będzie je obracać. Smaż aż do zarumienienia po obu stronach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz