Sakiewki z ciasta drożdżowego nadziane warzywami sezonowymi sprawdzą się jako niestandardowe śniadanie, przekąska w podróży lub posiłek na piknik. Z dodatkiem czosnkowo-koperkowego sosu z kaszy jaglanej tworzą pyszne, pożywne połączenie. Z przedstawionych w przepisie proporcji wyszło 6 warzywnych sakiewek.
Potrzebujesz
-ciasto:
✓3,5 g suchych drożdży
✓300 g mąki pszennej
✓solida szczypta soli
✓2 łyżki oleju roślinnego
✓ok. 100-150 ml ciepłej wody (ale nie za gorącej, żeby nie zabić drożdży! Idealna woda to taka, która jest przyjemnie ciepła po włożeniu do niej palca)
-farsz:
✓1 duża cebula
✓1/2 papryki
✓1 mała cukinia
✓1/2 papryczki chilli
✓garść kukurydzy konserwowej
✓garść kukurydzy konserwowej
✓ odrobina oleju roślinnego do smażenia
✓2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
✓1/2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
✓1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano
✓sól do smaku
-sos koperkowo- czosnkowy:
✓ok. 300-350 g ugotowanej kaszy jaglanej
✓100 ml oleju roślinnego
✓200 ml wody
✓4 ząbki czosnku
✓ok. 1 łyżeczka soli
✓duża szczypta pieprzu
✓2 łyżki posiekanego koperku
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto zagnieć na gładką elastyczną masę (wodę dolewaj stopniowo aż do uzyskania pożądanej konsystencji). Odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 1 godzinę.
- W tym czasie przygotuj farsz: cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę i zacznij podsmażać na patelni z odrobiną oleju. Dodaj szczyptę soli. Po 2-3 minutach dołóż pokrojoną cukinię, kukurydzę oraz papryczkę chilli i dalej podsmażaj. Po 5 minutach dodaj koncentrat pomidorowy i zioła. Dopraw solą do smaku i zestaw z ognia.
- Sos koperkowo- czosnkowy: kaszę, olej, wodę, czosnek, sól i pieprz umieść w kielichu blendera i miksuj aż do uzyskania idealnie gładkiej masy. Sos przełóż do miseczki, dodaj koperek i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
- Gdy ciasto wyrośnie zagnieć je, żeby straciło na objętości i podziel na 6 równych części. Każdą z części rozwałkuj na prostokąt o grubości naleśnika/ciasta na pierogi (możesz rozwałkować je w dowolny kształt, a gdy grubość placka będzie odpowiednia- wyciąć z niego prostokąt ALBO możesz też nadać swoim sakiewkom fantazyjny nieregularny kształt 😉). Do rozwałkowanego placka nałóż po 2-3 łyżki farszu (najlepiej na połowie powierzchni), a następnie zamknij sakiewkę tak jak się to robi przy pierogach. Istotne jest, żeby sakiewki nie były zbyt grube ponieważ utrudni to równomierne opiekanie.
- Gotowe sakiewki odstaw na 15 minut (właściwie kończąc lepić ostatnie sakiewki, te które lepiłam jako pierwsze były już gotowe do smażenia), a następnie opiekaj je na suchej patelni aż nabiorą ładnego brązowego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz