Czyli najpopularniejszy deser tego lata! Nie mogło go zabraknąć również u mnie 😀 delikatny smak mleka kokosowego podkreślony jest przez wyrazistą i lekko kwaskową morelę. Deser nie zawiera cukru i jest lekki, a jednocześnie (dzięki ziarenkom chia) sycący. Idealnie sprawdzi się jako (fit!) drugie śniadanie do pracy, jak i jako elegancki deser na przyjęciu.
✓3/4 szklanki mleka kokosowego (polecam mleko kokosowe z wysoką zawartością ekstraktu kokosowego i jak najkrótszym składem, ja użyłam mleka firmy Real Thai)
✓2 łyżki nasion chia
✓1-2 łyżki syropu klonowego
✓4 świeże morele + ewentualnie trochę wody (2-4 łyżki)
Przygotowanie:
- Do szklanki wlej mleko kokosowe i dodaj nasiona chia- zamieszaj i odstaw do zgęstnienia (ok. 1 h).
- W tym czasie z moreli wyjmij pestki, a owoce włóż do kielicha blendera i zmiksuj na idealnie gładki mus. Jeśli owoce nie będą chciały się zmiksować, dodaj do nich trochę wody.
- Gdy chia w mleku kokosowym napęcznieje i całość stanie się gęsta zacznij przekładać warstwami do pucharków na przemian mleko z chia i mus morelowy.
- Deser jest gotowy do jedzenia od razu po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz