Kto by pomyślał, że przygotowanie szarlotki może zająć kilkanaście minut? Kto by pomyślał, że ciasto BEZ mąki pszennej, BEZ masła i BEZ jaj może być tak pyszne? Przeszło to moje najśmielsze oczekiwania. Nie wiem nawet czy ciasto składające się z takich składników jest jeszcze deserem czy może raczej pożywnym drugim śniadaniem? Dla mnie będzie chyba jednym i drugim przez kilka dni bo zamierzam zjeść ją całą sama! 😀 Idealnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno z dodatkiem świeżych owoców.
Mój przepis powstał na podstawie tego przepisu: Szarlotka sypana bez zagniatania, bez jajek
✓3/4 szklanki płatków owsianych
✓1/3 szklanki cukru trzcinowego (można użyć np. ksylitolu wówczas ciasto będzie w dodatku FIT!)
✓1/2 szklanki kaszy manny
✓1 łyżeczka proszku do pieczenia
✓4 łyżki wiórków kokosowych
✓jabłka: można iść na łatwiznę i użyć gotowego musu jabłkowego dostępnego w sklepach/z własnej spiżarni lub użyć ok. 1 kg świeżych jabłek (ja zdecydowałam się połączyć te dwie opcje i dodałam 500 g musu jabłkowego i 400 g startych świeżych jabłek)
✓1/2 łyżeczki cynamonu
✓50g oleju kokosowego nierafinowanego
Przygotowanie:
- Płatki owsiane zmiksuj na mąkę w kielichu blendera.
- Sypkie składniki (zmielone płatki owsiane, cukier, kasza manna, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe) wymieszaj w jednej misce.
- W osobnym pojemniku zetrzyj jabłka na tarce o grubych oczkach. Alternatywnie możesz użyć musu jabłkowego lub połączyć obie opcje w dowolnej konfiguracji. Mi najbardziej odpowiada mieszanka pół na pół. Ważne jest, żeby masy jabłkowej powstało ok. 1 kg. Do jabłek dodaj cynamon i wymieszaj.
- Suchą mieszankę podziel na 3 części z czego jedna z nich powinna zawierać nieco więcej mieszanki (u mnie cała sucha mieszanka ważyła ok. 350 g a więc podzieliłam ją na: 150 g, 100 g, 100g).
- Jabłka z cynamonem podziel na dwie równe części.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
- Na spód tortownicy wysyp największą część suchej mieszanki (u mnie 150 g), wyrównaj. Następnie wyłóż jedną część jabłek i wygładź ich powierzchnię. Na jabłka wysyp kolejną część suchej mieszanki (u mnie 100 g), wyrównaj. Wyłóż resztę jabłek i wygładź ich powierzchnię. Na końcu wysyp resztę sypkiej mieszanki (u mnie 100 g) i wyrównaj wierzch.
- Na wierzchu ciasta za pomocą łyżeczki ułóż małe kawałki oleju kokosowego. Kawałki oleju powinny być porozrzucane po całej powierzchni ciasta.
- Pieczenie: 180 stopni, 60 minut. Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg, żeby wierzch ciasta ładnie się przypiekł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz