9 sie 2017

Sos tzatziki na jogurcie sojowym

Sos, który pasuje zarówno do pieczonych i gotowanych warzyw, dań z grilla, kanapek, nachosów, frytek, hamburgera i pizzy. Innymi słowy jest to uniwersalny lekko kwaskowy sos o intensywnym czosnkowo-ogórkowym smaku. Ten nieskomplikowany dip urozmaici nawet najprostszy posiłek 😉


Potrzebujesz:
✓1 szklanka naturalnego jogurtu sojowego (użyłam jogurtu "Takie it veggie")
✓2 małe ogórki gruntowe (małe/młode ogórki mają cieńszą skórkę i mniejsze pestki)
✓2 małe ogórki kiszone
✓2-3 ząbki czosnku
✓sól do smaku (ok. 1/2 łyżeczki)
✓pieprz do smaku (ok. 1/3 łyżeczki)

Przygotowanie:
  1. Do miseczki przelej jogurt. Ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj je do jogurtu (jeśli chcesz uzyskać bardziej gęsty sos, możesz odcisnąć ogórki z soku przed dodaniem ich do jogurtu).
  2. Czosnek zetrzyj na tarce o małych oczkach (lub zgnieć w prasce) i również dodaj do jogurtu. 
  3. Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz