12 wrz 2017

Placuszki orkiszowe z kremem kokosowym i owocami

Delikatne, puszyste i lekkie placuszki z mąki orkiszowej z dodatkiem pysznego kokosowego kremu. Z poniższych składników wychodzi 1 duża, bardzo sycąca porcja. Placuszki idealnie komponują się z kiwi, brzoskwinią, mango i figami oraz syropem klonowym.

Potrzebujesz:
krem:
✓100 ml mleka kokosowego (użyłam mleczka w kartonie firmy Real Thai)
✓35 g nerkowców
✓15 g wiórków kokosowych
✓1-2 łyżki ksylitolu
✓1 łyżeczka oleju kokosowego

placuszki:
✓1/2 szklanka mleczka kokosowego
✓1 łyżeczka octu jabłkowego
✓1 łyżka ksylitolu
✓75 g mąki orkiszowej (można ją kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach lub samodzielnie zmielić ziarno orkiszu przy pomocy solidnego (!) blendera)
✓1/2 łyżeczki sody

dodatki:
✓świeże owoce
✓syrop klonowy

Przygotowanie:
  1. Krem: mleko kokosowe, nerkowce i wiórki kokosowe umieść w pojemniku i pozostaw na 1 godzinę do namoczenia. Po tym czasie zmiel wszystko za pomocą blendera. Dodaj ksylitol i olej kokosowy  Ponownie zmiksuj i odstaw krem do lodówki.
  2. Do miseczki wlej mleczko kokosowe i ocet jabłkowy. Dodaj również ksylitol, mąkę i sodę. Całość wymieszaj za pomocą trzepaczki aż do uzyskania gładkiej, gęstej masy.
  3. Smaż małe placuszki na suchej patelni aż do zarumienienia po obu stronach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz