4 mar 2017

Orientalna zupa pomoDyniowa

Czyli połączenie kremu z pomidorów i zupy dyniowej z orientalną nutą ♡ Zupa jest aksamitna, bardzo aromatyczna i intensywna- czyli taka jak lubię najbardziej 😊 dzięki dużej ilości imbiru oraz ostrej papryki na pewno każdego rozgrzeje. Mleczko kokosowe łagodzi, a za razem delikatnie podkręca orientalny smak, a prażony słonecznik urozmaica gładką strukturę zupy. Moja pomoDyniowa może być podana jako lekki lunch lub jedno z dań obiadu.


Potrzebujesz:
⇒włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki,  ćwiartka selera, 1 por)
⇒1,5 l wody
⇒3 ziarna ziela angielskiego
⇒2 liście laurowe
⇒3 łyżki oleju rzepakowego
⇒400 g obranej dyni
⇒1 cebula
⇒3 ząbki czosnku
⇒15 g świeżego imbiru
⇒5-10 g papryczki chilli (w zależności od tego jaki poziom ostrości lubisz)
⇒1 l przecieru z pomidorów (jeśli nie masz domowego przecieru, możesz użyć passaty pomidorowej dostępnej w marketach)
⇒5-6 sztuk suszonych pomidorów
⇒2 łyżki sosu sojowego ciemnego
⇒1/2 łyżeczki papryki ostrej
⇒1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
⇒1 łyżeczka papryki słodkiej
⇒sól
⇒słonecznik do posypania
⇒opcjonalnie: mleczko kokosowe (warto zwracać uwagę na skład mleczka- im krótszy tym lepszy, oraz jego opakowanie- najlepiej unikać produktów z puszek)

Przygotowanie:
  1. Do dużego garnka włóż obraną i umytą włoszczyznę, zalej wodą, dodaj ziele angielskie oraz liść laurowy i gotuj ok. 20 minut od momentu zagotowania (aż warzywa będą miękkie). Po tym czasie wyłów z wywaru warzywa i przyprawy, pozostawiając w nim jedynie marchew.
  2. Dynię pokrój w kostkę, a cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na głębokiej patelni rozgrzej olej, włóż dynię i posól solidną szczyptą soli. Podsmażaj ok. 5 minut, a następnie dodaj ją do garnka z wywarem warzywnym i ugotowaną marchewką. Na tej samej patelni podsmaż krótko cebulę oraz czosnek i dodaj je do garnka z wywarem.
  3. Imbir zetrzyj na tarce prosto do garnka. Papryczkę chilli posiekaj i również dorzuć do wywaru.
  4. Garnek z zupą zacznij podgrzewać. Dodaj wszystkie pozostałe składniki oraz sól do smaku. Gotuj ok. 10-15 minut.
  5. Po tym czasie zdejmij zupę z ognia i zmiksuj ją blenderem aż do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Spróbuj i ewentualnie dosól do smaku. 
  6. Słonecznik podsmaż na suchej patelni aż do zarumienienia. 
  7. Podanie: nalej zupę do miseczki, posyp podsmażonym słonecznikiem i polej odrobiną mleka kokosowego. Najlepiej smakuje gorąca! 😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz