25 mar 2017

Ciasteczka owsiane

Długo szukałam przepisu na idealne ciasteczka owsiane.. w końcu się udało! Brytyjskie "digestive biscuit" to  pełnoziarniste, kruche i słodkie herbatniki o delikatnym słonym posmaku. Warto spróbować zrobić je samodzielnie bo domowe smakują sto razy lepiej od tych kupnych 😉 przygotowanie nie jest skomplikowane ani wymagające, a ciasteczka z pewnością umilą każdemu chwile spędzone przy filiżance kawy lub herbaty 😊
Potrzebujesz:
✓120 g płatków owsianych
✓440 g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub mąki orkiszowej)
✓1,5 łyżeczki drobnoziarnistej soli
✓2 łyżeczki proszku do pieczenia
✓120 g drobnego cukru trzcinowego
✓ 2 łyżeczki cukru z ziarnami wanilii
✓160 g oleju kokosowego
✓16-20 łyżek mleka roślinnego (ok. 1/2 szklanki; ciepłe/letnie mleko ułatwi wyrabianie)
Przygotowanie:
  1. Płatki owsiane wsyp do pojemnika blendera i zmiksuj jak najdrobniej.
  2. W misce umieść mąkę, zmiksowane płatki owsiane, sól, proszek do pieczenia i cukier. Zamieszaj do połączenia składników.
  3. Sypkie składniki wysyp na stolnicę i dodaj olej kokosowy. Wyrabiaj rękoma aż olej kokosowy rozpuści się, a sypkie składniki staną się "wilgotne". W tej formie masa powinna być jeszcze sypka, ale bez większych grudek.
  4. Mleko podgrzej delikatnie w rondelku i dodawaj stopniowo do ciasta. Wyrób aż masa będzie spójna i krucha. 
  5. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 mm i wycinaj ciasteczka.
  6. Pieczenie: 200 stopni C, 12-15 minut.
  7. Wyjmij ciastka z piekarnika i poczekaj aż całkowicie wystygną- staną się wówczas bardzo kruche.
Przepis pochodzi ze strony: Vegan Digestive Biscuits

1 komentarz: