19 mar 2017

Kawa czy czekolada?

Czekokawa? Czyli efekt sobotniego porannego dylematu: wypić klasyczną czarną kawę czy gęstą i słodką czekoladę? W wyniku tych rozważań powstała gorąca, gęsta i słodka czekolada... z czarną kawą 😁 czyli napój mocno inspirowany mokką. Przygotowanie jest banalnie proste, a efekt cudowny i idealny na leniwe, weekendowe przedpołudnie. Co więcej, do przygotowania takiej czekolady z kawą nie jest potrzebny cukier więc nawet osoby będące na diecie mogą sobie na nią pozwolić bez wyrzutów sumienia 😉

Potrzebujesz:
✓400 ml mleka roślinnego (np. ryżowego)
✓12-15 suszonych/świeżych daktyli (im więcej tym czekolada będzie słodsza i bardziej gęsta)
✓200 ml ulubionej kawy (ja zaparzyłam kawę w ekspresie ciśnieniowym, ale jeśli takiego nie posiadasz- możesz użyć np. kawę rozpuszczalną)
✓2 łyżka kakao
✓szczypta gałki muszkatołowej
✓szczypta cynamonu

Przygotowanie:
  1. Mleko, daktyle i kawę umieść w rondelku i zagotuj na małym ogniu. Podgrzewaj całość ok 5-10 minut (do momentu aż daktyle będą bardzo miękkie). Jeśli używasz świeżych daktyli czas gotowania będzie znacznie krótszy.
  2. Dodaj kakao, gałkę muszkatołową i cynamon, a następnie zmiksuj wszystko blenderem do idealnie gładkiej konsystencji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz