25 lut 2017

Torcik czekoladowy

Takie cudo mi się niedawno przyśniło i od tego czasu zastanawiałam się jak je zrealizować. W końcu się udało i efekt przerósł moje oczekiwania. Potrójnie czekoladowy torcik, którego każda z warstw jest inna: twardy i dość wytrawny spód, kremowa i zbita masa czekoladowa oraz puszysty i słodki mus czekoladowy.. Niebo w gębie! Co więcej ciasto to nie wymaga pieczenia i wbrew pozorom, jest naprawdę proste i szybkie do wykonania. Torcik jest bardzo elegancki i po prostu doskonały!
Uwaga! Przepis tylko dla osób kochających czekoladę 😀


Potrzebujesz (tortownica o średnicy 15 cm): 
Spód:
⇒1 łyżka sezamu
⇒2 łyżki chia
⇒1 łyżka wiórków kokosowych
⇒50 g nerkowców
⇒50 g pestek dyni
⇒50 g orzechów laskowych
⇒50 g słonecznika
⇒1 łyżka kakao
⇒2 łyżki oleju kokosowego

Masa czekoladowa:
⇒1 puszka mleka kokosowego (tylko gęsta część- pamiętaj o wcześniejszym umieszczeniu mleka kokosowego w lodówce!)
⇒1 tabliczka gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
⇒2 łyżki cukru trzcinowego

Mus czekoladowy:
⇒200 g gorzkiej czekolady
⇒160 ml aquafaby (zalewy po ciecierzycy z puszki/słoika)
⇒1/2 szklanki drobnego cukru trzcinowego
⇒1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
⇒1 łyżeczka octu jabłkowego

Dodatkowo:
⇒4 ciasteczka oreo
Przygotowanie:
  1. Spód: Suche składniki na spód umieść w pojemniku blendera i zmiksuj. Dodaj olej kokosowy i zmiksuj ponownie tak, żeby powstała niejednolita, ale zbita masa. Spód tortownicy (średnica ok. 15 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Umieść masę w tortownicy  i rozłóż na spodzie oraz bokach- dokładnie wyrównaj i dociśnij dłonią.Odstaw do lodówki.
  2. Masa czekoladowa: W misce umieść mleko kokosowe, czekoladę i cukier. Miskę umieść na garnku z gotującą się wodą i czekaj aż całość się rozpuści i połączy. Dokładnie wymieszaj i poczekaj aż masa lekko przestygnie. Letnią masę wylej na spód umieszczony w tortownicy. Odstaw do lodówki aż masa całkowicie zgęstnieje.
  3. Mus czekoladowy: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do przestygnięcia. Aquafabę przelej do miski i zacznij ubijać mikserem, gdy jej objętość powiększy się ok. 3 razy zacznij dodawać cukier po 1 łyżce co 1-2 minutę cały czas miksując. Miksuj aż wszystkie kryształki cukru się rozpuszczą. Na końcu dodaj mąkę i ocet- miksuj jeszcze przez 1 minutę. Gotowa piana powinna być gęsta, jednolita, błyszcząca i sztywna. Gdy rozpuszczona czekolada będzie chłodna, dodaj do niej ubitą aquafabę i bardzo delikatnie wymieszaj łyżką obie masy. Gotowy mus przełóż do tortownicy na masę czekoladową. Jeśli całość się nie zmieści- możesz przełożyć mus do pucharków i podać jako osobny deser.
  4. Wierzch posyp pokruszonymi ciasteczkami oreo. Gotowe ciasto odstaw do lodówki na 1-2 godziny.

2 komentarze:

  1. OMG!!! Nie mogę zdobyć się na bardziej inteligentny komentarz! Ślinotok - poziom najwyższy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy maka ziemniaczana w musie jest niezbędna? Bez niej mus czekoladowy z aquafabą też wychodzi

    OdpowiedzUsuń