29 sty 2017

Jednogarnkowa zupa gulaszowa

Prosta, syc膮ca, szybka, pyszna zupa gulaszowa- idealny posi艂ek w czasie sesji 馃槈 zup臋 mo偶na wykona膰 w wersji jednogarnkowej lub prawie jednogarnkowej (bo z u偶yciem patelni) 馃榾 je艣li chcesz urozmaici膰 zup臋 mo偶esz doda膰 podsma偶on膮 kostk臋 z kotlet贸w sojowych. Zupa (jak zawsze u mnie) jest bardzo intensywna. Z poni偶szych sk艂adnik贸w wychodzi du偶y gar zupy- co najmniej na 2 dni jedzenia dla 2-3 os贸b 馃槈

Potrzebujesz:
❄5 艂y偶ek oleju rzepakowego
❄2 艣rednie cebule
❄1 pietruszka
❄1 marchew
❄1 papryka
❄250 g pieczarek
❄2 z膮bki czosnku
❄przyprawy: 2 li艣cie laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, 1 艂y偶eczka ziaren kolendry, 1 艂y偶eczka gorczycy, 1 艂y偶eczka kminku, 1 艂y偶eczka papryki ostrej, 1 艂y偶eczka papryki s艂odkiej w臋dzonej, 1 艂y偶ka majeranku, 3 艂y偶ki sosu sojowego
❄1 litr przecieru pomidorowego
❄1,5 litra wody
❄2 艂y偶ki koncentratu pomidorowego
❄3-4 艣rednie ziemniaki
❄2-3 gar艣ci kukurydzy
❄s贸l i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  1. Do du偶ego garnka (najlepiej takiego porz膮dnego, z grubym dnem) wlej olej i zacznij podgrzewa膰 na ma艂ym ogniu. Cebule obierz i posiekaj w kostk臋- wrzu膰 do garnka i mieszaj co chwil臋, 偶eby nie przywar艂a do dna.
  2. Obran膮 pietruszk臋 i marchew posiekaj w p贸艂plasterki i dodaj do garnka.
  3. Usu艅 gniazdo nasienne, a nast臋pnie pokr贸j papryk臋 w ma艂e paseczki. Dodaj do garnka. Od czasu do czasu mieszaj.
  4. Umyte pieczarki posiekaj i r贸wnie偶 dodaj do garnka.
  5. Czosnek posiekaj bardzo drobno i dodaj do pozosta艂ych warzyw. Dodaj wszystkie przyprawy (kolendr臋, gorczyc臋 i kminek dobrze jest rozgnie艣膰 w mo藕dzierzu lub zmieli膰 w m艂ynku) i przykryj garnek pokrywk膮. Du艣 ok. 10 minut.
  6. Po tym czasie wlej do garnka przecier pomidorowy i wod臋. Dodaj r贸wnie偶 koncentrat pomidorowy. Ca艂o艣膰 gotuj ok. 15 minut.
  7. W tym czasie obierz ziemniaki i pokr贸j je w kostk臋. Dodaj do garnka i gotuj pod przykryciem a偶 ziemniaki stan膮 si臋 mi臋kkie (ok. 10-15 min).
  8. Na koniec dodaj kukurydz臋 i gotuj jeszcze ok. 5-10 minut.
  9. Spr贸buj i dodaj s贸l oraz pieprz w ilo艣ci jak膮 uznasz za s艂uszn膮 馃槈 
P.S. Bez dodatku 1,5 litra wody wyjdzie g臋sty sos gulaszowy, kt贸ry idealnie nadaje si臋 np. do plack贸w ziemniaczanych.

Dodatkowo:
❄10 kotlet贸w sojowych,
❄woda
❄do smaku: sos sojowy i przyprawa "do roso艂u" bez soli (lub kostka roso艂owa BIO lub czosnek, ziele angielskie, papryka s艂odka, majeranek)
❄ok. 5 艂y偶ek (lub wi臋cej) oleju rzepakowego

Przygotowanie:
  1. Suche kotlety sojowe po艂贸偶 na patelni i zalej je wod膮- tak, 偶eby prawie ca艂e kotlety by艂y ni膮 przykryte. Zacznij podgrzewa膰.
  2. Dodaj przyprawy: sos sojowy i przypraw臋 "do roso艂u" lub kostk臋 roso艂ow膮 (u偶ywam takiej z dobrym sk艂adem- bez soli, utwardzaczy, konserwant贸w, barwnik贸w itp.).
  3. Gotuj kotlety bez przykrycia a偶 do ca艂kowitego wch艂oni臋cia/wyparowania wody z patelni. Kotlety w czasie gotowania mo偶na co jaki艣 czas obraca膰, 偶eby r贸wnomiernie nasi膮kn臋艂y wod膮.
  4. Gdy woda z patelni zniknie wyjmij kotlety sojowe na desk臋 do krojenia i pokr贸j je w drobn膮 kostk臋. Patelni臋 mo偶esz przep艂uka膰 wod膮, 偶eby p贸藕niej nic si臋 nie przypala艂o.
  5. Na patelni臋 nalej olej i zacznij go podgrzewa膰. Dodaj pokrojone kotlety sojowe i podsma偶aj a偶 艂adnie si臋 zarumieni膮. Gdy to nast膮pi- dorzu膰 je do zupy razem z kukurydz膮 (punkt 8. g艂贸wnego przepisu) i gotuj ok. 5-10 minut.

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz