18 lut 2017

Meksykańskie enchiladas z sosem pomidorowym

Ostra papryka, czosnek, cebula, fasola, pomidory i kukurydza- ALE MEKSYK! Enchiladas to popularne danie kuchni meksykańskiej składające się z placków tortilla nadzianych warzywami, zapiekanymi pod sosem. Poniższe składniki pozwolą na przygotowanie 3 porcji tego dania. Jeśli tak jak ja uwielbiasz intensywne smaki to taki obiad na pewno przypadnie Ci do gustu 😉

Potrzebujesz
⇒3 okrągłe placki tortilla (można zrobić samodzielnie, ja użyłam kupnych bo nie miałam czasu na lepienie własnych 😊)

FARSZ:
⇒2 marchewki+ 1 łyżeczka oleju kokosowego bezzapachowego+1/2 łyżeczki soli+ 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej+ 1 łyżeczka papryki ostrej+ 1/4 łyżeczki mielonej kozieradki+ 1 łyżeczka czosnku+ 2 łyżki sosu sojowego
⇒2 cebule+ 1 łyżeczka oleju kokosowego bezzapachowego+ 1 łyżeczka soli
⇒1 papryka żółta
⇒3-6 łyżek kukurydzy
⇒pasta z czerwonej fasoli (300-400 g czerwonej ugotowanej fasoli+4 ząbki czosnku+2 łyżki koncentratu pomidorowego+1 łyżeczka papryki ostrej+ 1 łyżeczka majeranku- wszystko zmiel blenderem na pastę)

SOS POMIDOROWY:
⇒1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego
⇒3 ząbki drobno posiekanego (lub startego na tarce) czosnku
⇒3 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
⇒1,5 szklanki przecieru pomidorowego
⇒garść suszonych pomidorów posiekanych w kostkę
⇒1 łyżeczka papryki słodkiej
⇒1 łyżeczka oregano

TOFU "MIELONE":
⇒200 g tofu naturalnego
⇒3 łyżki oleju rzepakowego/słonecznikowego
⇒3 łyżki sosu sojowego
⇒1 łyżeczka czosnku
⇒1 łyżeczka papryki wędzonej
 Przygotowanie:
  1. Olej kokosowy rozgrzej na patelni. Marchew obierz, pokrój w cienkie paseczki (o długości 2-3 cm) i przełóż na patelnię z olejem. Dodaj wszystkie przyprawy i duś pod przykryciem ok. 5 minut. Odstaw na bok do przestygnięcia.
  2. Na osobnej patelni rozgrzej olej kokosowy. Cebulę pokrój w pół krążki, a paprykę w kostkę- dodaj na patelnię. Posól i podsmażaj ok. 5 minut. Odstaw na bok.
  3. SOS POMIDOROWY: rozgrzej olej kokosowy w garnku lub na głębokiej patelni. Dodaj czosnek  i poczekaj aż delikatnie się zarumieni (uwaga, łatwo go przypalić!). Następnie dodaj pozostałe składniki i gotuj ok. 10 minut. Zestaw z ognia.
  4. Tofu rozgnieć w palcach lub za pomocą widelca i przełóż do miseczki. Dodaj pozostałe składniki i zamieszaj.
  5. Naczynie żaroodporne (23x23 cm) wysmaruj olejem.
  6. Na blacie rozłóż tortillę, posmaruj ją pastą z fasoli (ok. 2 łyżki pasty na 1 tortillę), ułóż na niej przygotowaną wcześniej marchew (1-2 łyżki), cebulę i paprykę (ok. 2 łyżek) oraz kukurydzę (1-2 łyżki). Zwiń tak żeby powstał prostokąt i przełóż do naczynia żaroodpornego (powinny się w nim zmieścić 3 tortille zwinięte w taki sposób).
  7. Ułożone w naczyniu tortille polej sosem pomidorowym i rozprowadź go równomiernie.  
  8. Wierzch posyp przygotowanym wcześniej "mielonym" tofu.
  9. Piecz w temperaturze 200 stopni, ok. 20-30 minut (aż tofu ładnie się zarumieni).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz