11 sty 2017

Barszcz czerwony z pieczonymi krokietami

Uwielbiam barszcz czerwony i krokiety- jest to duet idealny. Niestety krokiety zazwyczaj smażone są na sporej ilości tłuszczu, którego nie lubię.. postanowiłam więc upiec je w piekarniku. Efekt jest na tyle dobry, że od tej pory już zawsze będę przygotowywała krokiety w ten sposób. W końcu mogę zjeść więcej niż 1 krokiet! 😄Naleśnik po upieczeniu staje się bardzo chrupiący, a nadzienie rozpływa się w ustach. Farsz również jest dość nietypowy, znajdują się w nim pieczarki i zmiksowana ciecierzyca z lekkim jajecznym posmakiem. Barszczyk w mojej wersji jest bardzo intensywny, słodki, pikantny i lekko kwaśny jednocześnie. Zdecydowałam, że zrobię go w wersji ułatwionej i dodałam gotowy sok z buraków. Całość jest dość czasochłonna, ale na prawdę nieskomplikowana.

BARSZCZ CZERWONY
Potrzebujesz:
❉ok. 700 g buraków
❉włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, ćwiartka selera, 1 por)
❉1 cebula
❉1 jabłko
❉ 4 ząbki czosnku
❉4 suszone grzybki
❉przyprawy: 3 goździki, 5 liści laurowych, 7 ziaren ziela angielskiego
❉ok. 2-2,5 l wody
❉1 butelka (250ml) soku z buraków 100%
❉1 łyżka majeranku
❉1-2 łyżeczki octu (według uznania)
❉1 łyżka oleju rzepakowego
❉1/2 szklanki soku z czarnej porzeczki (ja używam domowego, który jest kwaśny i słodki zarazem; jeśli sok jest mocno kwaśny i mało słodki, można dodatkowo wsypać 1 łyżeczkę cukru, jeżeli jest słodki i mało kwaśny- możesz dodać sok z cytryny)
❉sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Buraki i włoszczyznę obierz i włóż do dużego garnka (warzywa można pokroić lub dodać w całości). Do garnka dołóż również całą cebulę, czosnek, jabłko przekrojone na pół, suszone grzyby i przyprawy. Całość zalej zimną wodą. Gotuj ok. 1-1,5 godziny.
  2. Po tym czasie wyłów wszystko z garnka pozostawiając w nim tylko wywar. Dodaj do niego sok z buraków, majeranek, ocet, olej, sok z czarnej porzeczki oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj jeszcze kilka minut, ponownie sprawdź smak i ewentualnie dopraw.
  3. Jeśli lubisz możesz również zetrzeć buraki na tarce o dużych oczkach i dołożyć je do barszczu.
PIECZONE KROKIETY Z PIECZARKOWO- CIECIERZYCOWYM FARSZEM (ok. 8 sztuk)
Potrzebujesz:
❉1/2 szklanki suchej ciecierzycy+1 łyżeczka majeranku+1 liść laurowy+1/2 łyżeczki soli+woda
❉1 ząbek czosnku
❉3 łyżki oleju rzepakowego
❉2 łyżki jogurtu sojowego
❉szczypta (lub więcej) czarnej soli- nadaje ona charakterystycznego jajecznego smaku
❉1 łyżeczka musztardy
❉250 g pieczarek
❉1 średniej wielkości cebula
❉1/2 pęczka szczypiorku
❉sól, pieprz
❉ 8 sztuk naleśników z TEGO przepisu (łatwiej jest zwijać krokiety z cieńszych naleśników)
❉panierka: jogurt sojowy, bułka tarta

Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę zalej zimną wodą i odstaw na noc do napęcznienia. Po 6-8 godzinach odlej wodę, przełóż ciecierzycę do garnka z nową wodą z dodatkiem majeranku i liścia laurowego. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości, pod koniec gotowania osól wodę. 
  2. Ugotowaną ciecierzycę odcedź i przełóż do kielicha blendera. Dodaj czosnek, olej, jogurt, czarną sól i musztardę.Wszystko zmiel na masę, pozostawiając w niej niezmielone grudki.
  3. Pieczarki i cebulę drobno posiekaj, a następnie przełóż je na patelnię z odrobiną oleju i dodaj szczyptę soli. Podsmażaj bez przykrycia kilka minut. 
  4. W tym czasie pokrój drobno szczypiorek i dodaj go do masy z ciecierzycy. Dodaj również podsmażone pieczarki z cebulą. Całość dokładnie wymieszaj łyżką i ewentualnie dopraw solą lub pieprzem.
  5. Na naleśniki nakładaj ok. 1 łyżki farszu i zawijaj krokiety (instrukcja na zdjęciach). 
  6. Gotowe zawijańce obtaczaj w jogurcie sojowym, a następnie w bułce tartej. Układaj krokiety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Pieczenie: ok. 30 minut, 200 stopni z funkcją opiekania od góry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz