10 sty 2017

Idealne naleśniki

Niby proste, zwyczajne i nieskomplikowane, a jednak wiele osób dziwi się, że naleśniki da się zrobić bez użycia jaj i mleka krowiego. Da się! 😀 Naleśniki z mojego przepisu są delikatne, elastyczne, a jednocześnie nie rozrywają i nie rozpadają się podczas smażenia. Dzisiejszą porcję naleśników zjadłam ze słodkimi dodatkami, ale sprawdzą się one również jako baza do dań wytrawnych.
 
Potrzebujesz:
❅1 szklanka mąki pszennej 
❅1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
❅ 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
❅1 szklanka mleka sojowego
❅1 i 1/3 szklanki wody gazowanej
❅1/4 szklanki oleju rzepakowego
❅szczypta soli

Przygotowanie:
  1. Do miski wsyp mąki oraz siemię lniane i zamieszaj. Dodaj pozostałe składniki i mieszaj mikserem aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw ciasto na 10 minut, a następnie smaż kolejno na patelni do naleśników
Dodatki: tofu na słodko (z mlekiem sojowym waniliowym, melasą karobową i sokiem z cytryny), melasa karobowa, krem czekoladowy o smaku chilli, prażone jabłka z cynamonem, banan, pomarańcza.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz