Niby proste, zwyczajne i nieskomplikowane, a jednak wiele osób dziwi się, że naleśniki da się zrobić bez użycia jaj i mleka krowiego. Da się! 😀 Naleśniki z mojego przepisu są delikatne, elastyczne, a jednocześnie nie rozrywają i nie rozpadają się podczas smażenia. Dzisiejszą porcję naleśników zjadłam ze słodkimi dodatkami, ale sprawdzą się one również jako baza do dań wytrawnych.
❅1 szklanka mąki pszennej
❅1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
❅ 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
❅1 szklanka mleka sojowego
❅1 i 1/3 szklanki wody gazowanej
❅1/4 szklanki oleju rzepakowego
❅szczypta soli
Przygotowanie:
- Do miski wsyp mąki oraz siemię lniane i zamieszaj. Dodaj pozostałe składniki i mieszaj mikserem aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw ciasto na 10 minut, a następnie smaż kolejno na patelni do naleśników
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz