20 sty 2017

Zupa cebulowa z wytawnymi rogalikami francuskimi

Zupa cebulowa i ciasto francuskie- połączenie stare jak świat, ale tutaj w nieco niestandardowej wersji. Wbrew pozorom danie nie należy do wymagających ani czasochłonnych, a w dodatku koszt produktów jest naprawdę niewielki. Nic tylko gotować i zajadać ze smakiem! 😉
ZUPA:

❄2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
❄ok. 300 g cebuli pokrojonej w pół krążki
❄3 ząbki czosnku drobno posiekanego
❄przyprawy: 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, 1-1,5 łyżki majeranku, 0,5 łyżeczki kminku, 0,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego, 2 łyżki sosu sojowego
❄1 litr wywaru warzywnego (włoszczyzna+ 2 ząbki czosnku+ 2 ziarna ziela angielskiego+ 2 liście laurowe+ 1,5 l wody- gotuj pod przykryciem ok. 40 minut, wyłów warzywa)
❄sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  1. Do garnka nalej olej i zacznij podgrzewać. Po chwili dodaj cebulę i szczyptę soli, a następnie czosnek. Podsmażaj ok. 5 minut i dodaj wszystkie przyprawy. Podsmażaj kolejne kilka (5-10) minut.
  2. Cebulę z przyprawami zalej wywarem warzywnym. Dodaj sól i pieprz do smaku. Gotuj ok.15 minut.

ROGALIKI:
❄ok. 75-100 g suchej soczewicy zielonej
❄2-3 ząbki czosnku
❄0,5 łyżeczki majeranku
❄2-3 suszone pomidory z oleju (jeśli używasz suchych to namocz je najpierw w wodzie, a do farszu dodaj ok. 1 łyżki oleju roślinnego)
❄1 łyżka posiekanej natki pietruszki
❄1 arkusz ciasta francuskiego

Przygotowanie:
  1. Soczewicę namocz w zimnej wodzie przez ok 3-4 godziny, a następnie ugotuj do miękkości (ok. 15 min) w świeżej wodzie z dodatkiem soli. Soczewicę odcedź i przesyp do miski.
  2. Czosnek posiekaj bardzo drobno i dodaj do soczewicy. Dodaj również majeranek. Całość zmiel blenderem w takim stopniu jak uważasz za stosowne (ja zmieliłam tylko na tyle, żeby farsz odrobinę bardziej się lepił).
  3. Suszone pomidory posiekane w bardzo drobne kawałki oraz pietruszkę dodaj do soczewicy. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Rozwiń ciasto francuskie na blacie i potnij je w trójkąty równoramienne, np. tak jak na zdjęciu. Przy podstawie każdego trójkąta umieszczaj po ok. 1 łyżce farszu i zwijaj w rogaliki.
  5. Pieczenie: 180 stopni, 15-20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz