8 gru 2019

Bezglutenowa tarta z jabłkami, migdałami i cynamonem

Ten moment gdy masz ochotę na kawę i coś słodkiego, a w domu jak zwykle wszystko już dawno zjedzone.. W takich awaryjnych sytuacjach trzeba wykazać się kreatywnością 😁 z mieszanki kilkunastu przejrzanych przepisów powstało to ciasto- kruche z owocami, idealne do codziennej kawy lub na świąteczny stół. Polecam osobom, które nie posiadają foremki do tart.



Potrzebujesz:
Ciasto:
✓ 100g płatków owsianych zmiksowanych na mąkę
✓ 50 g skrobi ziemniaczanej
✓ 1 łyżka cukru pudru (przy takiej ilości cukru słodkość jest ledwo wyczuwalna, jeśli wolisz słodsze ciasta- dodaj więcej cukru)
✓ 50 g migdałów zmielonych na mąkę
✓ szczypta soli
✓ 100 g masła/margaryny wegańskiej
✓ 100 ml mleczka kokosowego

Nadzienie:
✓ 1 duże jabłko
✓ 2 łyżki soku z cytryny
✓ 1 łyżka skrobi
✓ 50 g migdałów zmielonych
✓ 1 łyżeczka cynamonu
✓ powidła śliwkowe

Przygotowanie:
  1. Do miski wsyp wszystkie suche składniki na ciasto: zmiksowane płatki owsiane, skrobię, sól, cukier puder, zmielone migdały.
  2. Do sypkich składników dodaj masło i mleczko kokosowe. Wymieszaj wszystko jak najdokładniej przy pomocy łyżki, a na końcu krótko ugnieć dłonią tak, żeby powstała jednolita masa. Wstaw ją do lodówki.
  3. W czasie gdy ciasto jest w lodówce przygotuj nadzienie: jabłko pozbawione gniazd nasiennych pokrój w plastry (u mnie ćwiartki plastrów) i skropl je sokiem z cytryny. Tak przygotowane jabłka obtocz w skrobi ziemniaczanej.
  4. Zmielone migdały zmieszaj z cynamonem. Odstaw na później.
  5. Z lodówki wyjmij ciasto i przełóż je na papier do pieczenia. Rozwałkuj je tak aby kształtem przypominało koło. Po środku rozłóż przygotowane wcześniej jabłka posypując je mieszanką migdałów i cynamonu. Brzegi ciasta (ok. 2cm) pozostaw niewypełnione. 
  6. W pustych przestrzeniach między jabłkami dodaj powidła śliwkowe.
  7. Brzegi ciasta zagnij do środka. Nie musi być pięknie, dokładnie i równo- taki urok tego wypieku 😉
  8. Pieczenie: ok. 180 stopni, 30min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz