20 gru 2019

Postny bigos z curry i morelami

Jak zrobić postny bigos, żeby nie był po prostu kapustą z grzybami? Myślę, że znalazłam na to idealny sposób w książce Kuchni Lidla "Jeść Zdrowiej". Po drobnych zmianach w oryginalnym przepisie udało mi się dotrzeć do smaku, który zachwyca nie tylko mnie, ale i zdecydowaną większość osób, które miały okazję go spróbować. Bigos jest intensywny, mocno kwaśny (dla mnie im kwaśniejszy tym lepszy więc zawsze wybieram jak najkwaśniejszą kapustę kiszoną) i słodki dzięki zawartości suszonych owoców. Oryginalności dodaje mu również obecność curry i świeżego imbiru. Uwaga, przepis na BARDZO DUŻĄ porcję 😁


Potrzebujesz:
✓150 g suszonych grzybów + 4 liście laurowe + 3 ziarenka ziela angielskiego + 1 cebula przekrojona na pół + ok. 0,5l wody
✓15-20 łyżek oleju roślinnego
✓5 cm korzenia imbiru startego na drobnej tarce
✓2-3 łyżeczki kminku
✓4 łyżeczki curry w proszku
✓12 ząbków czosnku drobno posiekanych
✓8 cebul pokrojonych w kostkę
✓10 liści laurowych
✓15 ziarenek ziela angielskiego
✓4 jabłka ze skórką pokrojone w kostkę
✓200 g suszonych pomidorów (bez oleju) posiekanych drobno
✓250 g pieczarek brązowych pokrojonych w pół plasterki
✓ok. 15 łyżek sosu sojowego
✓200 g suszonych moreli pokrojonych w kostkę
✓300 g suszonej żurawiny w całości lub posiekanej
✓1,5 kg kapusty kiszonej grubo pokrojonej
✓3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
✓1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
✓1 łyżeczka czerwonej papryki wędzonej
✓1/2 łyżeczki kurkumy
✓1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
✓pieprz (np. cytrynowy)
✓ok. 1-1,5 l wywaru warzywnego lub 1-1,5 l wody + 2 kostki warzywne 
✓sól


Przygotowanie:
  1. Suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, cebulę i wodę umieść w garnku do namoczenia i pozostaw na kilka godzin (lub np. na noc).
  2. Do dużego garnka z grubym dnem wlej olej, dodaj imbir, kminek i curry. Podsmaż lekko, a następnie dodaj cebulę i czosnek. Smaż do zeszklenia cebuli. Dodaj również liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Następnie do garnka dodaj jabłka, suszone pomidory i pieczarki. Gdyby coś zaczęło przywierać do dna garnka- możesz dodać trochę wody. Przykryj garnek pokrywką i cały czas podgrzewaj na wolnym ogniu.
  4. Z pojemnika z namoczonymi grzybami usuń cebulę, a całą resztę przelej do garnka z pozostałymi składnikami.
  5. Dodaj morele i żurawinę oraz sos sojowy.
  6. Kiedy jabłka zaczną się rozpadać- do garnka dodaj kapustę kiszoną, a następnie koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszaj. Cały czas podgrzewaj na wolnym ogniu.
  7. Do garnka dodaj pozostałe przyprawy: paprykę słodką i wędzoną, kurkumę, gałkę muszkatałową i pieprz oraz wywar warzywny.
  8. Gotuj przez ok. 2h (w zależności od tego jaki stopień miękkości kapusty lubisz). Warto zamieszać w garnku od czasu do czasu i w razie potrzeby dodać więcej wywaru warzywnego/ wody, żeby bigos się nie przypalił.
  9. Na samym końcu dopraw danie solą i innymi przyprawami do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz