1 lut 2020

Granola bananowa

O zrobieniu domowej granoli myślałam już od jakiegoś czasu, ale do tej pory, bez szczególnego powodu - nie było mi z nią po drodze. W końcu się przekonałam i już wiem, że będę ją przygotowywała częściej. Smakuje idealnie jako dodatek do jogurtu i mleka lub jako samodzielna przekąska do pochrupania. Sprawdzi się jako "gotowiec" na szybkie śniadanie do pracy lub szkoły. Jeśli tak jak ja uwielbiasz jak coś chrupie - to będzie strzał w dziesiątkę 😊


Potrzebujesz:
✓1 duży banan
✓syrop cukrowy: 2-4 łyżki cukru kokosowego + 3 łyżki ciepłej wody
✓1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
✓3 łyżki chia
✓1/2 szklanki nasion słonecznika
✓1/2 szklanki wiórków kokosowych
✓1/2 szklanki suszonych bananów rozdrobnionych na mniejsze kawałki
✓1/4 szklanki migdałów (posiekanych według uznania)

Przygotowanie:
  1. W dużej misce zmiksuj banana za pomocą blendera na gładką masę, a następnie dodaj do niego syrop cukrowy.
  2. Do miski z mokrymi składnikami dodaj wszystkie pozostałe suche składniki i dokładnie wymieszaj.
  3. Gotową mieszankę przesyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. *Dobrze jeśli warstwa na blaszce nie jest zbyt gruba- wówczas nie trzeba będzie mieszać jej w trakcie pieczenia. 
  4. Wstaw blaszkę z mieszanką do piekarnika i piecz w temperaturze ok. 180 stopni do momentu aż granola ładnie się zarumieni. W razie potrzeby (jeśli warstwa była dość gruba) - wymieszaj delikatnie granolę i wstaw ponownie do piekarnika i piecz aż całość będzie równomiernie opieczona.
  5. Wyjmij blaszkę z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia- dopiero wtedy granola stanie się chrupiąca.
Propozycja podania: dżem wiśniowy, jogurt (np. sojowy, kokosowy), granola bananowa, świeże lub mrożone owoce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz