17 cze 2017

Deser à la Banoffee Pie

Miało być ciasto Banoffee Pie... ale kruchy spód wyszedł mi tak bardzo kruchy, że nie nadawał się do krojenia 😀 i tak powstał pomysł na deser inspirowany tym słynnym, angielskim ciastem. Jak widać z każdej kuchennej opresji można wyjść obronną ręką 😉 Deser jest prosty w wykonaniu, a cudowne połączenie smaków ciasteczek owsianych, orzechów włoskich, bananów, toffee i śmietanki kokosowej, powinno zadowolić każdego łasucha!

Potrzebujesz:
spód:
✓2 szklanki płatków owsianych górskich,
✓1 szklanka orzechów włoskich
✓1/2 szklanki cukru trzcinowego
✓1/2 łyżeczki soli
✓150 g oleju kokosowego

masa toffee:
✓200 g suszonych daktyli namoczonych w gorącej wodzie
✓1 puszka mleka kokosowego (tylko stała część-koniecznie należy pamiętać o wstawieniu mleka do lodówki kilka godzin wcześniej)
✓150 g syropu klonowego
✓75 g oleju kokosowego
✓szczypta soli

dodatki:
✓2 banany pokrojone w plasterki+ sok z cytryny do skroplenia bananów
✓1 puszka mleka kokosowego (tylko stała część-koniecznie należy pamiętać o wstawieniu mleka do lodówki kilka godzin wcześniej)+ 2-4 łyżki syropu klonowego
✓gorzka czekolada/kakao

Przygotowanie:
  1. Do kielicha blendera wrzuć wszystkie składniki na spód. Zmiksuj aż powstanie lepka, grudkowata masa. Przełóż ją do blachy do pieczenia i piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjmij blachę z piekarnika i odstaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.
  2. Do kielicha blendera przełóż wszystkie składniki na masę toffee poza olejem kokosowym. Miksuj aż do uzyskania jednolitej, idealnie gładkiej masy. Gdy masa będzie gotowa, przelej ją do rondelka, dodaj olej kokosowy. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 15 minut, co chwilę mieszając. Po tym czasie zdejmij rondelek z ognia i odstaw masę toffee do przestygnięcia.
  3. Kruchy spód przekładaj do pucharków po łyżce aż do wyczerpania ciasta (u mnie wyszło 6 dużych pucharków, ale następnym razem zrobię mniejsze porcje).
  4. Do pucharków przełóż również masę toffee, a następnie pokrojone banany skroplone sokiem z cytryny. Deser wstaw do lodówki.
  5. W tym czasie przełóż gęstą część mleka kokosowego i syrop klonowy do miseczki. Miksuj przez kilka sekund aż do uzyskania jednolitej masy.
  6. Ubitą śmietankę kokosową przełóż do pucharków ze spodem, toffee i bananami. Wierzch deseru ozdób gorzką czekoladą lub kakao.


 Deser powstał z połączenia przepisów: Vegan Banoffee Pie oraz Wegańskie Ciasto Milionera

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz