6 maj 2017

Szybki placek à la pizza

Pizze mogłabym jeść codziennie, ale wiadomo- co za dużo to niezdrowo. Alternatywą dla klasycznej pizzy jest ten placek ze zminimalizowaną ilością ciasta (i tym samym mąki pszennej), którego przygotowanie nie zajmuje więcej niż pół godziny. Co więcej, nie trzeba nawet rozgrzewać piekarnika bo placek przygotowuje się na patelni! Różnorodność dodatków jest tu całkowicie dowolna. Spód placka jest delikatnie kruchy i jednocześnie sztywne na tyle by utrzymać nawet sporą ilość składników. Z poniższego przepisu wychodzą 2 placki o średnicy ok. 23 cm. Dla mnie jest to odkrycie miesiąca! 😊

Potrzebujesz:
✓1/2 szklanki mąki pszennej
✓1/2 szklanki płatków owsianych zmiksowanych jak najdrobniej w blenderze
✓1/3 łyżeczki soli
✓1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
✓2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego/rzepakowego
✓ok. 1/3 szklanki ciepłej wody

✓sos pomidorowy (użyłam domowego ketchupu warzywnego, ale sos z przecieru pomidorowego z dodatkiem świeżych ziół, pieprzu i soli też będzie idealny)
✓ulubione dodatki (u mnie: pieczarki, cebula, papryka, ugotowana ciecierzyca, suszone pomidory garść mrożonego mixu warzywnego)
✓sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Mąkę pszenną, zmiksowane płatki owsiane, sól i proszek do pieczenia wymieszaj w misce. Dodaj oliwę z oliwek i zacznij mieszać łyżką. Dodawaj powoli wodę ciągle mieszając. Jeśli ciasto będzie zbyt mokre- dodaj odrobinę mąki. Ugnieć ciasto rękoma i podziel je na 2 równe części. Ciasto powinno być jednolite i elastyczne.
  2. Przygotuj sos pomidorowy i dodatki.
  3. Jedną część ciasta rozwałkuj wałkiem na placek o kształcie koła i wielkości dopasowanej do wielkości patelni (u mnie ok. 23 cm średnicy).
  4. Wyłóż placek na suchą patelnię i zacznij podgrzewać. Posmaruj placek sosem pomidorowym i ułóż na nim przygotowane dodatki. Posyp szczyptą soli i pieprzu. Przykryj patelnię pokrywką i podgrzewaj ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmij przykrywkę i podgrzewaj jeszcze przez 2-3 minuty.
  5. Z drugą częścią ciasta postępuj tak samo.
  6. Placek najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem oliwy z oliwek i świeżych ziół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz