21 cze 2017

Kawa mrożona z syropem klonowym

W końcu przyszło gorące lato, a wraz z nim sezon na mrożoną kawę 😀 Na kawę ochotę mam prawie zawsze, ale w czasie upałów niekoniecznie na ciepłą jej wersję. Dlatego proponuję wszystkim kawoszom alternatywną opcję kawy- lekką, zimną, aromatyczną i delikatnie słodką 😊 Przepis jest wręcz banalny, ale połączenie tych 4 składników daje pyszny i idealnie chłodzący napój na upalne dni.

Potrzebujesz: 
✓5-8 kostek lodu
✓150 ml mleka ryżowego z lodówki (ewentualnie innego lekkiego mleka roślinnego np. mleko migdałowe, odradzałabym mleko sojowe, kokosowe etc.)
✓2-4 łyżki syropu klonowego
✓podwójne espresso (ok. 60 ml esencji kawowej)

Przygotowanie:
  1. Do wysokiej szklanki przełóż lód pokruszony w blenderze (lub w całych kostkach).
  2. Dodaj mleko ryżowe, a następnie syrop klonowy. Jeśli chcesz otrzymać kawę tylko delikatnie słodką proponuję dodać 2 łyżki syropu klonowego.
  3. Do szklanki wlej powoli espresso (najłatwiej zrobić to z dzbanuszka z dzióbkiem). W szklance powinny utworzyć się warstwy mleczno-kawowe.
  4. Pić po wymieszaniu! 😀

2 komentarze:

  1. Wygląda super! Już nie mogę się doczekać ciepłych dni :) Kawę mogę pić w każdej postaci, nie wyobrażam sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki tego napoju :) Ostatnio kupiłam kawę ziarnistą od etnocafe - strona www i muszę ją jak najszybciej wypróbować. Podobno jest najlepsza :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, jutro na pewno wypróbuję przepis! :) Właściwie to uwielbiam kawę w każdej postaci, czy to na zimno, czy to na ciepło. I nie wyobrażam sobie inaczej rozpocząć dzień, niż od filiżanki kawy z mlekiem :) I nie ważne, czy to w domu, czy w mojej ulubionej kawiarni w rynku we Wrocławiu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń