21 lut 2017

Czekolada, toffi, kawa!

Czyli cudowny, trzywarstwowy deser z najlepszymi smakami: czekolada, toffi, kawa.. z dodatkiem owoców całość komponuje się w przepyszny deser (który zjadłam na śniadanie 😀). Można dokonać drobnych zmian w przepisie aby deser stał się bardziej fit: zamiast cukru możesz dodać np. syrop klonowy, a warstwę toffi zmniejszyć lub pominąć. Z poniższych proporcji powstaną 2 desery sporej wielkości (takie jak na zdjęciach).

Potrzebujesz:
⇒1 pomarańcza
⇒1 banan

warstwa CZEKOLADOWA:
⇒100 g suszonych daktyli
⇒50 g orzechów laskowych
⇒ woda do namoczenia daktyli i orzechów
⇒1 łyżka kakao
⇒50 ml wody
⇒1 łyżeczka melasy karobowej

warstwa TOFFI:
⇒500 ml mleka sojowego waniliowego (użyłam mleka kupionego w Biedronce)
⇒1 łyżeczka oleju kokosowego

warstwa KAWOWA:
⇒85 g nerkowców
⇒woda do namoczenia orzechów
⇒2 łyżki cukru trzcinowego (lub innego słodu, np. syropu klonowego)
⇒1 espresso (ok. 30 ml intensywnej esencji)

Przygotowanie:
  1. Namocz orzechy i daktyle: w jednym pojemniku daktyle i orzechy laskowe, a w osobnym nerkowce. Zostaw na całą noc. Po tym czasie z obu pojemników odlej wodę.
  2. TOFFI: Mleko sojowe umieść w rondelku z grubym dnem. Podgrzewaj bez przykrycia ok. 30-60 minut na małym ogniu. Mleko należy często mieszać, żeby uniknąć przypalenia i tworzenia się kożuchów.
  3. CZEKOLADA: W tym czasie do naczynia blendera przełóż daktyle i orzechy laskowe, dodaj do nich kakao, 50 ml wody i melasę karobową. Miksuj aż do uzyskania jak najbardziej gładkiej masy. Przełóż do innego naczynia i odstaw.
  4. KAWA: Nerkowce, espresso i cukier trzcinowy zmiksuj blenderem na gładką masę.
  5. Pomarańcze i banany pokrój w dowolne kształty. 
  6. TOFFI: Gdy mleko sojowe zredukuje się i znacznie zgęstnieje- dodaj olej kokosowy, dokładnie zamieszaj i zestaw je z ognia (najlepiej tuż przed umieszczeniem go w deserze; jeśli toffi ostygnie i zgęstnieje- trudno będzie ponownie uzyskać gładką masę).
  7. Do szklanek przełóż pomarańcze w dowolnej ilości. Następnie wyłóż masę czekoladową, banany, masę karmelową i kawową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz