Zostało mi rzucone wyzwanie: fasolówka jak u babci.Wiadomo jak to jest ze smakami z dzieciństwa- w naszych wspomnieniach zawsze są idealne i praktycznie niemożliwe do odtworzenia. Mimo wszystko wyzwanie podjęłam i to z całkiem niezłym efektem. Polecam poniższy przepis dla każdego, kto lubi białą fasolę.
Potrzebujesz:
✓200g białej fasoli (suchej)+ woda do namoczenia
✓1 mały seler
✓1 por (biała część+kawałek zielonej)
✓2 marchewki
✓2 kulki ziela angielskiego
✓2 liście laurowe
✓łyżka majeranku
✓ok. 2l wody
✓1-2 łyżki masła/oleju roślinnego
✓2 marchewki drobno pokrojone
✓1 cebula drobno posiekana
✓4 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
✓opcjonalnie: kostka warzywna (użyłam takiej)
✓przyprawy: sól, pieprz, płatki drożdżowe nieaktywne, papryka wędzona, czosnek niedźwiedzi, sos sojowy, majeranek
Przygotowanie:
- Przed przygotowaniem zupy namocz fasolę w dużej ilości zimnej wody przez 10-12h. Po tym czasie fasola powinna znacznie zwiększyć swoją objętość. Odlej wodę po namoczeniu.
- Do garnka przesyp namoczoną fasolę, dodaj seler, por, marchew, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek oraz wodę. Zacznij podgrzewać, gotuj ok. 40min.
- W międzyczasie na patelni podgrzej masło/olej i dodaj pokrojoną marchew i cebulę. Podsmażaj kilka minut.
- Po 40 minutach gotowania z garnka z fasolą wyjmij seler, por, marchew, ziele angielskie i liście laurowe. Wyjęte warzywa najlepiej odłożyć na sitko z miską z której będzie można odzyskać wywar, który skapie z warzyw.
- Do garnka z wywarem warzywnym i fasolą dodaj podsmażoną na maśle/oleju marchew i cebulę (wraz z użytym tłuszczem) oraz pokrojone ziemniaki. Na tym etapie można również dodać kostkę warzywną oraz pozostałe przyprawy (lepiej za mało niż za dużo :). Gotuj aż ziemniaki i fasola będą miękkie (15-20min).
- Kluczowy tip: należy wyłowić z zupy kilka kawałków ziemniaków i fasolek, łyżkę wazową wywaru, przełożyć je do osobnego naczynia i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Tak przygotowaną masę przelać z powrotem do garnka z zupą i wymieszać. Dzięki temu zabiegowi zupa będzie miała kremową konsystencję i intensywnie fasolowy aromat.
- Powstałą zupę dopraw do smaku przyprawami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz