17 lut 2020

Orientalne rollsy w liściach sałaty

Kolejny przykład potwierdzający moją tezę, że najlepsze dania tworzy się spontanicznie, bez planowania, dokładnych proporcji i wyszukiwania godzinami najlepszych przepisów*. Jeśli masz ochotę na coś sycącego, ale jednocześnie lekkiego - to będzie idealny pomysł. Dzięki połączeniu tabasco, sosu sojowego, świeżych warzyw i słodkiego mango uzyskujemy orientalny, wiosenny smak. Rollsy mogą być doskonałą propozycją na drugie śniadanie, lunch lub imprezę.

*Powyższa teza nie dotyczy ciast 😅



Potrzebujesz:
✓1 torebka ulubionego mixu ryżu/kaszy (użyłam mieszanki Trendy Lunch Thai
✓1-2 łyżki sosu sojowego
✓kilka kropel sosu tabasco (np. Tabasco Green Pepper )

✓8 dużych liści sałaty masłowej
✓dowolna pasta warzywna (np. pasta z bakłażana i suszonych pomidorów)
✓ogórek zielony (kawałek ok. 6-8 cm, pokrojony na 8 słupków)
✓papryka czerwona długa (kawałek ok. 6-8 cm, pokrojony na 8 pasków)
✓kukurydza (mniej więcej po 1 łyżeczce na każdego rollsa)
✓mango (mrożone lub świeże, 8 kawałków)
✓majonez wegański (np. Develey)
✓natka pietruszki/świeża kolendra (drobno posiekane)

Przygotowanie:
  1. Ugotuj mieszankę ryżu/kaszy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przesyp ugotowaną zawartość torebki do miseczki, dodaj sos sojowy i sos tabasco. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Przygotuj liście sałaty (im większe, tym łatwiej będzie je zawijać): delikatnie opłucz je pod letnią wodą i osusz przy pomocy ręczników papierowych. Rozłóż je równo na talerzu.
  3. Środek każdego liścia posmaruj wybraną pastą warzywną, a następnie dodawaj kolejno: łyżkę ryżu/kaszy, pasek ogórka i papryki, kukurydzę i mango. Wierzch posmaruj odrobiną majonezu wegańskiego i posyp natką pietruszki/kolendrą.
  4. Polecam zwijać każdego rollsa tuż przed zjedzeniem, dobrym sposobem jest zawinięcie go jak tortillę: zagnij dolną część liścia (tak żeby nic nie wypadało dołem), a następnie zagnij boczne części tak, żeby powstał rulon 😀

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz