17 lis 2020

Gołąbki bez zawijania

Nowy tydzień- nowe kulinarne wyzwanie. Tym razem przedstawiam moją wersję pieczonych gołąbków bez zawijania z sosem pomidorowym. Gołąbki smakują znakomicie w towarzystwie gotowanych na parze ziemniaków i buraczków na ciepło.

Potrzebujesz:

✓100g granulatu sojowego + woda do namoczenia
✓50g czerstwego pieczywa + woda
✓2 łyżki mielonego siemienia lnianego + woda
✓0,5 torebki białego ryżu ugotowanego zgodnie z przepisem na opakowaniu
✓1 łyżka posiekanej natki pietruszki
✓2 ząbki czosnku
✓2 łyżki oleju roślinnego
✓1 cebula drobno posiekana
✓ok. 300g białej kapusty (ćwiartka średniej główki kapusty) pokrojona w kostkę
✓2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
✓1 łyżeczka papryki ostrej i słodkiej
✓3 łyżki sosu sojowego
✓0,5 łyżeczki lubczyku i majeranku
✓opcjonalnie: przyprawa do mięsa mielonego
✓sól, pieprz
sos pomidorowy: olej, cebula, przecier pomidorowy, przyprawy (np. czosnek, lubczyk, pietruszka, majeranek, pieprz, sól)

Przygotowanie:

  1. Granulat sojowy zalej gorącą wodą tak, żeby woda w całości go przykryła (w razie potrzeby dolej więcej wody). Do wody można dodać kostkę warzywną- dzięki temu granulat nabierze smaku. Odczekaj ok. pół godziny.
  2. Pieczywo pokrój na kawałki i zalej wodą do namięknięcia.
  3. Siemię lniane zalej niewielką ilością wody i odstaw aż napęcznieje.
  4. Do miski przełóż odciśnięte z nadmiaru wody granulat sojowy i pieczywo. Dodaj siemię lniane, ugotowany ryż, natkę pietruszki oraz przeciśnięte lub drobno posiekane ząbki czosnku.
  5. Na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulę oraz posiekaną kapustę. Podsmażaj aż do zarumienienia się warzyw, a następnie przełóż wszystko do miski z granulatem sojowym i solidnie wymieszaj.
  6. Do masy dodaj przyprawy: płatki drożdżowe nieaktywne, paprykę, sos sojowy, lubczyk, majeranek i/lub mieszankę przypraw do mięsa mielonego. Spróbuj gotowej masy i ewentualnie dopraw pieprzem i solą.
  7. Przygotowaną masę uformuj w niewielkie kotleciki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Pieczenie: 180 stopni (termoobieg), ok. 20min. Po upieczeniu kotleciki są gotowe do jedzenia, ale można też dodać do nich sos pomidorowy.
  9. Sos pomidorowy: w rondelku podgrzej trochę oleju, dodaj posiekaną drobno cebulkę. Do garnka dodaj przecier pomidorowy i przyprawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz