24 sty 2018

Kotlety z kaszy jaglanej i soczewicy

Najprostszy przepis na kotlety z kaszy jaglanej i zielonej soczewicy! Potrzebnych jest tylko kilka składników, a najtrudniejszym elementem ich przygotowania jest NIEprzypalenie kaszy jaglanej 😀 Z poniższych proporcji wyszło 7 dużych kotletów, które smakują znakomicie zarówno z sosem grzybowym lub pomidorowym, jak również jako kotlety w domowych hamburgerach.

Potrzebujesz: 
✓1/2 szklanki suchej soczewicy zielonej+ woda do namoczenia+ woda i sól do ugotowania
✓1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej+wrzątek do przepłukania+ 1-1,5 szklanki wody i sól do ugotowania
✓1/4 szklanki oleju roślinnego (np. rzepakowego lub słonecznikowego)
✓2 łyżki mielonego siemienia lnianego
✓2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
✓1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
✓sól, pieprz (biały i czarny), szczypta kozieradki mielonej

✓bułka tarta
✓olej do smażenia

Przygotowanie:
  1. Przygotuj soczewicę: zalej soczewicę zimną wodą i odstaw do namoczenia na 3-4 godziny (lub na całą noc). Po tym czasie przepłucz soczewicę na sitku, przesyp do garnka, zalej wodą i dodaj sól do smaku. Gotuj aż do miękkości (ok. 10-15 minut).
  2. Ugotuj kaszę jaglaną: suchą kaszę przepłucz na sitku dużą ilością wrzątku (płucz do momentu aż woda po płukaniu kaszy będzie całkowicie bezbarwna- jest to bardzo istotne, jeśli kasza będzie za słabo przepłukana to może być gorzka). Do rondelka wsyp przepłukaną kaszę, dolej wodę (1-1,5 szklanki) i sól do smaku- gotuj aż kasza wchłonie całą wodę i będzie miękka (a nawet lekko rozgotowana, 10-15min).
  3. Po ugotowaniu kaszy przełóż ją do miski. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj łyżką. Gotowa masa powinna być gęsta i jednolita (poza ziarnkami soczewicy). Jeśli użyłaś/eś ciepłej kaszy jaglanej- gotową masę wstaw do lodówki do przestygnięcia, a następnie formułuj kotlety dowolnej wielkości. Jeśli użyłaś/eś zimnej kaszy- możesz od razu zacząć lepienie kotletów.
  4. Gotowe kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na oleju po obu stronach aż do zarumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz