9 gru 2017

Seler po grecku

Popularna wśród społeczności wegańskiej alternatywa ryby po grecku może smakować nie tylko osobom unikającym spożywania produktów odzwierzęcych 😊 Przepis składa się z 2 elementów: warzyw w sosie pomidorowym i selera w płatach nori, który spełnia rolę ryby. Każdy z tych elementów może stanowić osobne, niezależne danie. Warzywa w sosie pomidorowym przygotowałam zgodnie z idealną recepturą mojej babci. Pomysł na seler a la ryba występuje od lat na najpopularniejszych wegańskich blogach kulinarnych. W rezultacie powstaje pyszne połączenie kuchni tradycyjnej i nowoczesnej.
Potrzebujesz:
✓cebula (ok. 100 g)
✓5 łyżek oleju z zarodków rzepaku o smaku masła (lub masła roślinnego)
✓korzeń pietruszki (ok. 140 g)
✓marchew (ok. 380 g)
✓seler (ok. 80 g)
✓4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
✓1 l przecieru pomidorowego 
✓sól i pieprz do smaku

✓1 duży seler
✓1 cebula
✓sól, pieprz
✓1 l wywaru warzywnego (lub 1 l wody i kostka warzywna- najlepiej taka z dobrym składem)
✓2 płaty nori (do gotowania) plus 3-4 płaty (do zawijania) 
✓1 ząbek czosnku
✓4 liście laurowe
✓4 ziarna ziela angielskiego
✓3 łyżki sosu sojowego
✓ 3 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:
  1. Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni zacznij rozgrzewać olej.
  2. Pietruszkę, marchew i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Na patelnię dodaj cebulę i krótko podsmaż. Po chwili dodaj starte warzywa. Dodaj sól i pieprz. Podsmażaj ok. 10-15 minut.
  4. Po tym czasie dodaj koncentrat i przecier pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa zmiękną (ok. 30-40 minut).
  5. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku. 
 
  1.  Obierz seler i pokrój go w pół plastry o grubości 1-2 cm. Cebulę pokrój w plastry. 
  2. Na talerzu ułóż seler przekładając go cebulą. Każdy kawałek selera posól i popieprz szczyptą soli. Odstaw na 30 minut.
  3. Do rondelka nalej wywar warzywny lub wodę z kostką warzywną. Dodaj 2 płaty nori, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy oraz wcześniej przygotowany seler z cebulą. Gotuj aż seler zacznie robić się miękki (ok. 10-15minut).
  4. Płaty nori pokrój nożyczkami na mniejsze paski w które obwinięty będzie seler.
  5. Wyjmij seler z garnka. Po chwili, gdy przestygnie, każdy kawałek selera po kolei obwiń paskiem nori, a następnie obtocz obficie w mące. Kawałki selera powinny być jeszcze mokre przed obwijaniem ich w nori (glon pod wpływem wilgoci zmięknie i przywrze do selera).
  6. Smaż na oleju roślinnym aż do chwili gdy seler ładnie się zarumieni.
  7. W naczyniu układaj naprzemiennie usmażone kawałki selera i warzywa w sosie pomidorowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz