Popularne gingerbread to lekko kruche (ale nie twarde), intensywne w smaku ciasteczka idealnie wpisujące się w zbliżający się świąteczny klimat. Jeśli lubisz korzenne smaki z wyraźnie wyczuwalnym imbirem to ten przepis jest dla Ciebie! Przygotowanie tych pyszności nie jest skomplikowane, a ciasto nie sprawia większych problemów przy wałkowaniu i wycinaniu ciasteczek. Moje ulubione połączenie to ciasteczka gingerbread maczane w aromatycznej kawie z dodatkiem waniliowego mleka sojowego- marzenie! 😊
Potrzebujesz:
Potrzebujesz:
✓1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
✓1 i 3/4 mąki pszennej pełnoziarnistej
✓2 łyżeczki proszku do pieczenia
✓1 łyżeczka sody oczyszczonej
✓przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki goździków
✓1 łyżka karobu (jeśli użyjesz melasy karobowej pomiń karob w proszku)
✓1/2 szklanki oleju z zarodków rzepaku o smaku masła (w oryginalnym przepisie użyto oleju kokosowego)
✓1/2 szklanki cukru trzcinowego
✓1 opakowanie cukru wanilinowego
✓1/4 szklanki mleka sojowego waniliowego
✓1/2 szklanka melasy (użyłam melasy z morwy białej)
Przepis zaczerpnięty ze strony: www.ilovevegan.com
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj sypkie składniki: mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy, karob.
- Do osobnego pojemnika przełóż olej, cukier trzcinowy, mleko sojowe, melasę i cukier wanilinowy. Miksuj aż do połączenia wszystkich składników i rozpuszczenia cukru.
- Do miski ze składnikami mokrymi dodawaj stopniowo wymieszane składniki suche. Mieszaj najpierw łyżką, a później ugniataj rękoma. Gdy ciasto będzie jednolite obwiń je w folię spożywczą i odstaw ciasto do lodówki na całą noc.
- Wyjmij ciasto z lodówki 30 minut przed przygotowaniem
- Rozwiń ciasto z folii spożywczej i podziel na kilka części. Każdą z części rozwałkuj na placek o grubości ok. 2-3 mm (najlepiej zrobić to na papierze do pieczenia, dzięki temu łatwiej będzie przełożyć gotowe ciasteczka na blaszkę do pieczenia). Z gotowego placka wycinaj dowolne wzory ciasteczek.
- Przełóż gotowe ciasteczka na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Ułóż ciasteczka w odstępach, żeby nie posklejały się ze sobą podczas pieczenia.
- Pieczenie: 160 stopni, 8-9 minut.
- Po upieczeniu ułóż ciasteczka na kratce i pozostaw do ostygnięcia. Po wystygnięciu ciasteczka stwardnieją.
Czy trzeba czekać aż zmiękną? Czy są takie 'na ostatnia chwilę’
OdpowiedzUsuńpiękne! A foremki skąd?;)
OdpowiedzUsuń