21 wrz 2017

Zupa krem z kalafiorem

Jak już nawet niewegańska mama mówi, że coś jest PYSZNE to muszę się z Wami tym podzielić! Bardzo prosta, szybka zupa warzywna z dominującym smakiem kalafiora. Nie ma tu żadnej filozofii- to danie powinno udać się każdemu 😉 Zupa wyszła zaskakująco aksamitna, gęsta, delikatna, a za razem pożywna. Podałam ją z dodatkiem zielonej soczewicy, natki pietruszki, podsmażonego słonecznika i oliwy z oliwek. Grzanki lub świeże pieczywo również idealnie by tu pasowały.
Potrzebujesz:
✓2-3 łyżki oleju roślinnego/ oliwy z oliwek
✓1 cebula
✓2 ząbki czosnku
✓5 małych ziemniaków
✓1 por (tylko biała część)
✓1 malutki seler
✓1 kalafior
✓ woda
✓sól do smaku
✓1/2-1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu białego (nie bój się go używać- ma specyficzny zapach, ale do tej zupy pasuje idealnie), 
✓1 łyżeczka czosnku w proszku
✓1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
✓ewentualnie 1 kostka rosołowa BIO/EKO (warto przeczytać skład i wybrać takie kostki, które nie zawierają np. wzmacniaczy smaku i aromatu, soli, oleju palmowego itp.)

*sugerowane dodatki: soczewica zielona, natka pietruszki, podsmażony słonecznik, oliwa z oliwek, grzanki, świeże pieczywo

Przygotowanie:
  1. Posiekaj cebulę i czosnek (może być niechlujnie- i tak później wszystko będzie zmiksowane). W garnku z grubym dnem umieść olej, zacznij podgrzewać. Do garnka wrzuć cebulę i podsmażaj ją kilka minut, a następnie dodaj czosnek i podsmaż kolejne kilka minut (aż się zarumienią).
  2.  W międzyczasie obierz ziemniaki, przygotuj seler i por. Czyste warzywa możesz pokroić w mniejsze cząsteczki- szybciej się ugotują. Kalafiora podziel na gałązki. Wszystkie warzywa wrzuć do garnka z czosnkiem i cebulą. 
  3. Całość zalej wodą (u mnie wyszedł garnek o pojemności ok. 2-2,5 l) i gotuj aż ziemniaki zmiękną- ok. 10-15 minut. Pozostałe warzywa nie muszą być bardzo miękkie. Wstępnie dopraw zupę przyprawami.
  4. Zawartość garnka przelej do kielicha blendera i miksuj aż do idealnie gładkiej masy (jeśli nie masz blendera kielichowego to zmiksuj zupę blenderem ręcznym).
  5. Spróbuj i ponownie dopraw zupę do smaku przyprawami. 
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz