2 lip 2017

Krem czekoladowy uniwersalny

Mocno czekoladowy, intensywnie słodki (a bez cukru!) i idealnie kremowy- mój uniwersalny krem czekoladowy sprawdzi się zarówno jako podstawa deseru, dodatek do naleśników lub kanapek oraz jako krem do ciast i tortów. Ja przygotowałam z niego prosty deser z kwaśnymi owocami sezonowymi. Krem jest bardzo prosty w przygotowaniu, zajmuje to naprawdę niewiele czasu, a efekty są rewelacyjne!  😉

Potrzebujesz:
✓250 g daktyli suszonych bez pestek
✓100 g nerkowców
✓ ok. 300 ml gorącej wody/wrzątku
✓70 g oleju kokosowego
✓50 g kakao

Przygotowanie:
  1. Daktyle i nerkowce umieść w naczyniu i zalej je gorącą wodą (tyle, żeby zakryć daktyle i nerkowce). Całość odstaw do nasiąknięcia na 15 minut. Jeśli masz słabszy blender to proponuję czas moczenia wydłużyć nawet do kilku godzin.
  2. Daktyle, nerkowce i wodę w której się moczyły umieść w kielichu blendera. Dodaj olej kokosowy (może być w postaci stałej, pod wpływem ciepła wody w której moczyły się daktyle i orzechy i tak stanie się płynny) oraz kakao.
  3. Całość miksuj na najwyższych obrotach aż do uzyskania idealnie gładkiej masy. Krem jest gotowy do jedzenia zaraz po przyrządzeniu. Jeśli użyjesz kremu do ciasta to koniecznie wstaw je do lodówki na kilka godzin przed krojeniem. W tym czasie krem stanie się bardziej gęsty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz