5 kwi 2017

Spaghetti z zielonymi warzywami i sosem słonecznikowym

Co dziś na obiad? Proponuję makaron ze szpinakiem, cukinią i groszkiem w sosie na bazie ziaren słonecznika. Takie zestawienie idealnie komponuje się z bezglutenowym makaronem spaghetti, ale myślę, że większość makaronów się tu sprawdzi. Danie smakuje pysznie i prezentuje się nietuzinkowo (no bo skąd niby ten biały sos jeśli bez śmietany?!) 😉

Potrzebujesz:
✓160 g słonecznika+ gorąca woda do namoczenia
✓1 szklanka wody
✓3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
✓sok z 1/2 średniej wielkości cytryny
✓sól i pieprz do smaku
✓ ok. 250 g makaronu spaghetti (użyłam makaronu bezglutenowego z mąki kukurydzianej)
✓1 cebula+ odrobina oleju roślinnego do podsmażenia
✓2 duże ząbki czosnku
✓3 solidne garści świeżego szpinaku
✓garść mrożonego groszku
✓1 mała cukinia pokrojona w kostkę
✓5 łyżek oliwy z oliwek
✓2 gałązki natki pietruszki

Przygotowanie:
  1. Słonecznik zalej gorącą wodą i odstaw do namoczenia na kilka godzin. Po tym czasie odcedź słonecznik i przepłucz pod bieżącą wodą. Wsyp słonecznik do wysokiego naczynia.
  2. Do naczynia dodaj wodę, płatki drożdżowe, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Zmiksuj wszystko blenderem na jak najgładszą masę o konsystencji śmietany. 
  3. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu.
  4. Cebulę posiekaj w kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną oleju roślinnego.
  5. Do cebuli dodaj starty na tarce czosnek, umyty szpinak, groszek i pokrojoną cukinię. Dodaj również makaron i duś pod przykryciem ok. 5 minut.
  6. Po tym czasie dodaj oliwę z oliwek, posiekaną natkę pietruszki oraz sos ze słonecznika.
  7. Całość podgrzewaj przez kolejne 5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz