27 gru 2016

Tofucznica z topinamburem i szpinakiem

Tofucznica to roślinna wersja jajecznicy, zrobiona z sera sojowego tofu i odpowiednio dobranych przypraw. Dzięki czarnej soli (kala namak) potrawa nabiera jajecznego smaku, płatki drożdżowe natomiast nadają jej delikatnego serowego posmaku. Poniższy przepis na tofucznicę z topinamburem i szpinakiem to prosty, ale niebanalny pomysł zrodzony z potrzeby "wyczyszczenia" lodówki 😊

Potrzebujesz:
❄1 cebula,
❄1 bulwa topinamburu,
❄ olej do smażenia,
❄1 kostka tofu naturalnego,
❄2 łyżki naturalnego jogurtu sojowego,
❄1/2-1 łyżeczka czarnej soli,
❄1 łyżka płatków drożdżowych,
❄1/2-1/4 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej, 
❄1/4 łyżeczki kurkumy,
❄pieprz,
❄garść szpinaku baby,
❄opcjonalnie: 1 łyżeczka musztardy.

Przygotowanie:
  1. Cebulę pokrój w kostkę, topinambur w cienkie plasterki. Wrzuć na patelnię z olejem i podsmażaj. W tym czasie pokrusz tofu w dłoniach lub za pomocą widelca i dorzuć je na patelnię. Dodaj jogurt sojowy.
  2. Dodaj wszystkie przyprawy: polecam dodawać je stopniowo i próbować czy smak jest odpowiedni. Opcjonalnie dodaj również musztardę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Na samym końcu dodaj liście szpinaku i podsmażaj krótko, ok. 1 minuty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz