28 gru 2016

Makowiec z budyniem jaglanym

Trudno było znaleźć niestandardowy przepis na makowiec, który trafiałby w mój gust. Nie chciałam klasycznego zawijanego w drożdżowe ciasta, szukałam czegoś nowego. Udało się- znalazłam, odrobinę przerobiłam, dostosowałam do moich potrzeb i wyszło mi prawdziwe cudo! Przygotowanie tego makowca wymaga sporo czasu i pracy, ale nie jest on trudny do wykonania. Rezultaty przerosły moje oczekiwania!
Masa makowa:
❄600 g suchego maku (lub suchego, mielonego maku- nie trzeba go dodatkowo mielić),
❄100 g posiekanych orzechów włoskich,
❄100 g rodzynek,
❄100 g domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej,
❄250 syropu klonowego,
❄100 g masła orzechowego,
❄2 łyżki syropu amaretto,
❄2 łyżki oleju kokosowego,
❄3 łyżki budyniu waniliowego.

Przygotowanie:
  1. Mak wsyp do miski i zalej go wrzątkiem, odstaw na ok. 3h. Po tym czasie odcedź mak i zmiel go w maszynce do mielenia lub blenderze.
  2. Do zmielonego maku dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
Budyń jaglany:
❄400 g suchej kaszy jaglanej,
❄1000 ml mleka sojowego waniliowego,
❄2 łyżki oleju kokosowego,
❄150 g cukru trzcinowego,
❄2 łyżeczki budyniu waniliowego,
❄3/4-1 szklanka mleczka kokosowego,
❄szczypta soli.

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną przepłucz dokładnie wrzątkiem. Wsyp ją do garnka, zalej mlekiem i gotuj ok. 20-25 minut.
  2. Ugotowaną kaszę przełóż do naczynia blendera, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką, budyniową masę.
Ciasto (duża blacha, ok. 25x35 cm):
❄200g syropu trzcinowego,
❄1 cukier waniliowy,
❄280 ml oleju kokosowego,
❄240 ml mleka roślinnego,
❄4  łyżki mielonego siemienia lnianego,
❄160 g skrobi ziemniaczanej,
❄200 g mąki kokosowej 
❄100 g mąki ryżowej,
❄340 g zmielonych na mąkę płatków owsianych,
❄4 łyżeczki proszku do pieczenia,
❄duża szczypta soli.

Przygotowanie:
  1. Syrop trzcinowy, cukier waniliowy, olej kokosowy i mleko roślinne umieść w rondelku i podgrzewaj do całkowitego połączenia składników. Zdejmij z ognia, dodaj siemię lniane i bardzo dokładnie rozmieszaj. Odstaw do przestygnięcia.
  2. W dużej misce połącz skrobię ziemniaczaną, mąkę kokosową i ryżową, zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia i sól. Dolej do miski mieszaninę z rondelka. Całość wyrób rękoma na jednolite ciasto. Odstaw do lodówki na ok. 15 minut.
  3. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na pół. Jedną połową wyłóż spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Na ciasto wyłóż masę makową, rozprowadź ją równomiernie. Na masę makową wyłóż budyń jaglany- rozprowadź. Na wierzch pokrusz drugą połowę ciasta i delikatnie dociskaj dłonią na całej powierzchni.
  5. Pieczenie: ok. 50 min, 180 stopni (bez termoobiegu).
  6. Po upieczeniu odstaw ciasto na kilka godzin w chłodne miejsce- dopiero po całkowitym ostygnięciu nadaje się do krojenia. 
Przepis zaczerpnięty ze strony: True Taste Hunters
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz