Długo szukałam przepisu na idealne ciasteczka owsiane.. w końcu się udało! Brytyjskie "digestive biscuit" to pełnoziarniste, kruche i słodkie herbatniki o delikatnym słonym posmaku. Warto spróbować zrobić je samodzielnie bo domowe smakują sto razy lepiej od tych kupnych 😉 przygotowanie nie jest skomplikowane ani wymagające, a ciasteczka z pewnością umilą każdemu chwile spędzone przy filiżance kawy lub herbaty 😊
✓120 g płatków owsianych
✓440 g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub mąki orkiszowej)
✓1,5 łyżeczki drobnoziarnistej soli
✓2 łyżeczki proszku do pieczenia
✓120 g drobnego cukru trzcinowego
✓ 2 łyżeczki cukru z ziarnami wanilii
✓160 g oleju kokosowego
✓16-20 łyżek mleka roślinnego (ok. 1/2 szklanki; ciepłe/letnie mleko ułatwi wyrabianie)
Przygotowanie:
- Płatki owsiane wsyp do pojemnika blendera i zmiksuj jak najdrobniej.
- W misce umieść mąkę, zmiksowane płatki owsiane, sól, proszek do pieczenia i cukier. Zamieszaj do połączenia składników.
- Sypkie składniki wysyp na stolnicę i dodaj olej kokosowy. Wyrabiaj rękoma aż olej kokosowy rozpuści się, a sypkie składniki staną się "wilgotne". W tej formie masa powinna być jeszcze sypka, ale bez większych grudek.
- Mleko podgrzej delikatnie w rondelku i dodawaj stopniowo do ciasta. Wyrób aż masa będzie spójna i krucha.
- Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 mm i wycinaj ciasteczka.
- Pieczenie: 200 stopni C, 12-15 minut.
- Wyjmij ciastka z piekarnika i poczekaj aż całkowicie wystygną- staną się wówczas bardzo kruche.
Przepis pochodzi ze strony: Vegan Digestive Biscuits
Ciastka..... REWELACJA
OdpowiedzUsuń